söndag 14 juni 2009

Midsommarblomster

En gång i tiden bodde det en tant i vårt hus som hade ett enormt trädgårdsintressen. Hon tävlade om att ha finast trädgård med grannen. Jag vet inte vem som vann men spåren av detta evenemang ser vi än idag för tjo i höjden vad det blommar i trädgården. På framsidan finns bland annat en jättefin Magnolia som absolut ska sparas!
..

Längs bergväggen finns en stor flock med orensade rabbatter som bland annat innehåller klassikern Folkpartiet.
.

Här växer även denna blå fina blomma som vi inte har namnet på. Behöver jag nämna att vi inte äger någon systemkamera?
..

I en rabbatt frodas Höstanemon samt denna växt som vi heller inte har någon aning om vad det är. Än så länge är den bara grön i alla fall..
.

Och den här finns lite varstans och överallt...
.

Sen hittar man sådana här på framsidan och vad de heter har vi heller ingen aning om... Dessutom finns mängder med månadssmultron som har spridit sig som ogräs och på de flesta plantor hänger nu halvmogna smultron som bara väntar på att få hamna i min buk.
.
Så Lisset, du är varmt välkommen hit i sommar för att ge oss lektioner i trädgårdskunskap. Tyvärr kommer vi inte kunna spara särskilt mycket av det som växer runt huset för det finns liksom ingen plats att ställa det så länge. Däremot så kryllar som sagt hela trädgården av massor av växter så vi lär inte stå utan...
.
Idag har vi hängt lite i solen i trädgården samt målat taket i köket. Imorgon eftermiddag ska vi börja rycka plastgolvet i samma rum, äntligen...
...
Kram! /Mickan

4 kommentarer:

Hanna sa...

Sista blomman är en fingerborgsblomma (tror jag att den heter). Blomman ovanför är en midsommarblomster.

Lisset sa...

Den blå blomman är någon slags näva (kan vara sorten "Jolly Bee"). Växten på bilden under liknar tyvärr kirskål. Ni kan jämföra bladen med bilder i en flora eller på internet för att vara på den säkra sidan. Om det visar sig vara kirskål kanske det är lika bra att gräva bort detta ogräs med den grävmaskin som ni ska använda i samband med dräneringen.

Jag förstår att ni inte kan behålla alla perenner intill husväggarna. Det är ingen katastrof. Perenner är förhållandevis billiga och enkla att ersätta. Det är däremot bra om ni kan spara buskar och träd. Var speciellt rädd om magnolian!

Anonym sa...

Tack för era kunskaper! Lisset - nej det är inte kirskål, vår granne är grymt trädgårdsintresserad och sa att det var något annat.. ;-) vad det nu var.... /Mickan

Familjen Thorén sa...

Hanna har rätt, sista blomman är fingerborgsblomma. Den används i olika hjärtmemdiciner, men känner ni av hjärtklappning bör ni undvika den. Den är nämligen en av våra giftigaste växter här i Sv. och kan vara dödlig vid förtäring.