måndag 10 maj 2010

Fundamentalist?

Den Gardell-kritiske pastorn stängs av från fler sändningar efter bokbålsuppmaning och DN:s kulturchef anser att bokbålsuppmaningen ger signaler som påminner om fundamentalistisk islam. Märkligt.
.
Det är helt okej att provocera, dissa andra människor, nedvärdera och trampa på hursomhelst i media. Jag påstår inte att bokbål är någon kreativ ”lösnig på problemet” eller ens nödvändigt på något vis men man måste väl ha rätt att tycka som troende? Som när åtskilliga provocerande recensenter fullständigt kapar en nyutgiven skiva eller bok till fotknölarna tycker vi det är okej eller när kända bloggare provocerar oss med fruktansvärda åsikter om människolivet.
.
Bokbål är ingen lösning nej men ett uttryck för att människor reagerar mot Gardells senaste Gudsinlägg och varför blir Sverige upprörda över detta? Är det för att vi pratar religion nu igen? Säkert, vi i Sverige låtsar som att ingen bryr sig om Gud, vad vi ska rösta på eller vad grannen tjänar. Så fort vi får lunchrast kollar vi upp vart vi kan få healing, vi analyserar folks diskussioner och försöker luska ut partitillhörighet och till sist kikar vi i taxeringskalendern om inte grannen med den stora garageuppfarten finns med där….

Vi är väl lite fundamentalister allihopa (oavsett om vi tror på Gud eller ej) men det farliga är väl när vi inte inser det själva och inte kan använda humor och distans i sammanhanget. Och hörrni, ni behöver inte hålla med mig i den här frågan, det är helt ok att tycka annorlunda :-)

/Fru W

7 kommentarer:

Bloggfluktarn sa...

Hej Wennstam.

"Jag påstår inte att bokbål är någon kreativ ”lösnig på problemet” eller ens nödvändigt på något vis men man måste väl ha rätt att tycka som troende?"

Man har rätt att tycka som troende, men man har inte rätt att stå oemotsagd.

Vad gäller pastorns uppmaning till bokbål är det väl så att det lätt kan tolkas som ett uttryck för en önskan om censur, och jag antar att det är därför hans uppmaning inte tagits emot väl av allmänheten.

"Som när åtskilliga provocerande recensenter fullständigt kapar en nyutgiven skiva eller bok till fotknölarna tycker vi det är okej eller när kända bloggare provocerar oss med fruktansvärda åsikter om människolivet."

Känner man sig provocerad av någon annans åsikter får man gå till skriftlig eller muntlig motattack. Det har vi rätt till i Sverige, tack och lov. Utan fri debatt skulle landet förmodligen stagnera i flera viktiga avseenden.

Politiskt inkorrekt sa...

Tja, inte värre än att rätt många muslimer i Sverige vill ha sharialagar, vilket innebär stening eller halshuggning för homosexuella. 500.000+ muslimer and counting...

Johan Forsgren sa...

Politiskt inkorrekt vill mota fundamentalism med fundamentalism.
Nu är jag inte medlem i någon församling men det är väl rimligt atten pastor ska värna uttrycksfriheten? eller kanske inte.. Det är ju naturligtvis upp till församlingen att avgöra om pastorn får sköta deras närradio.

Marc sa...

Känner inte igen den Sverige du beskriver, men vi alla kanske har våra egna synvinklar på vårt samhälle och våra liv. Som tur är delar jag inte ditt, verkar oerhört bittert.

Anonym sa...

Hej på dig Bloggfluktarn: Tack för din kommentar. Kommenterar din kommentar :-)

"Man har rätt att tycka som troende, men man har inte rätt att stå oemotsagd."

Instämmer. Sunt och demokratiskt på alla vis. Däremot är det märkligt att man inte får stå för en "traditionell kristen tolkning" av bibeln utan att bli avstängd från närradion i sin församling. Nu har asolut alla församlingar rätt att bestämma över sina egna radiosändningar men vart ska man få tro och argumentera för sin tro om inte i sin kyrka?

Sen tror jag långt ifrån alla tolkar uppmaningen till bränning som ett uttryck för censur. Frikyrkona grundades just pga brist på möjlighert att få uttrycka sina egna tankar/tolkningar av bibel/tro. Snarare kan man väl tolka dert som att pastorn menar att Gardells litteratur inte är mycket "att hänga i granen".

Ha det gott!! /Fru W

Anonym sa...

Politiskt inkorrekt: Tack för inlägget här hörru. Läs gärna Amos Oz "Hur man botar en fantatiker". De religiösa extremisterna kanske saknar just den distans/förmåga till att se sig själva utifrån och humor som behövs i ett demokratiskt samhälle. Oavsett härkomst och nationalitet. /Fru W

Anonym sa...

Marc: Ja, vi har säkert olika uppfattningar om en del saker. Att konstatera att man i Sverige är lite smårädda för religiösa debatter och religion kanske kallas bittert idag ja... även om jag inte ser det så själv :-) Ha det fint! /Fru W